Η ποιότητα της συζυγικής σχέσης ως βάση για την γονική συμμαχία - Novelbrain - Θεραπευτικό κέντρο ψυχικής υγείας Skip to main content

Οι συζυγικές σχέσεις δεν είναι μια στατική κατάσταση. Εξελίσσονται συνεχώς, διαπερνούν διάφορες καλές ή κακές φάσεις και κανένας δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένος.
Οι προσπάθειες για την καλλιέργεια σχέσεων αγάπης και αλληλοσεβασμού στο ζευγάρι πρέπει να είναι συνεχείς και διαχρονικές. Τα οφέλη μιας υγιούς σχέσης είναι ανεκτίμητα και για τους δύο, όπως επίσης για όλη την υπόλοιπη οικογένεια.
Συναντούμε καθημερινά γονείς, οι οποίοι λόγω της αυξημένης προσοχής τους στη φροντίδα του παιδιού, παραμελούν ζητήματα που αφορούν τη σχέση μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται προβλήματα σε διαπροσωπικό επίπεδο τα οποία εφόσον δεν έχουν επιλυθεί αναδύονται ξανά και ξανά. Οι σύζυγοι απορροφούν όλο και περισσότερη ένταση, την οποία κάποια στιγμή θα εκδηλώσουν, αλλά ενδεχομένως με δυσλειτουργικό τρόπο και έντονη συναισθηματική φόρτιση.
Πολλές φορές εστιάζουμε αποκλειστικά στο πόσο σημαντικό είναι να είμαστε καλοί γονείς, παραβλέπουμε ότι για να το καταφέρουμε αυτό, χρειάζεται να είμαστε και εμείς οι ίδιοι καλά με τον εαυτό μας, και με τον/τη σύντροφό μας. Αρκετά ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι όταν οι σύζυγοι διαμορφώνουν μια υποστηρικτική σχέση μεταξύ τους, ασκούν με μεγαλύτερη επιτυχία και αποτελεσματικότητα τον γονικό τους ρόλο.
Πως θα χτίσουμε μια υποστηρικτική σχέση;
Μια υποστηρικτική σχέση χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη. Όταν οι σύντροφοι γνωρίζουν ότι μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον, μειώνεται το στρες, ενθαρρύνεται η προσαρμοστικότητα και η ικανοποίηση του ζευγαριού. Σημαντικός είναι ο ρόλος της συναισθηματικής νοημοσύνης, η οποία αναφέρεται στην ικανότητα να κατανοούμε τόσο τα δικά μας συναισθήματα, όσο και των άλλων.
Η  ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων του συντρόφου μας, «σαν» να τα αισθανόμαστε εμείς, χωρίς όμως να ταυτιζόμαστε μαζί του. πχ. Η φράση «Είμαι εδώ και θέλω καταλάβω πως βλέπεις την κατάσταση», είναι μια εκδήλωση ενσυναίσθησης απέναντι στον άλλον με την έννοια ότι κατανοούμε την δική μας οπτική, η οποία ενδεχομένως διαφέρει από την οπτική του συντρόφου μας, και προσπαθούμε να «χτίσουμε» μαζί μία κοινή κατεύθυνση.

Ας μην ξεχνάμε ότι, όπως είναι σημαντικό να φροντίζουμε την σχέση με τα παιδιά μας, εξίσου σημαντικό είναι να φροντίζουμε την σχέση με τον εαυτό μας και με τον σύντροφό μας.